Ekmekle İlgili Bilimsel Gerçekler Paneli Ayvansaray Yerleşkesi’nde Gerçekleşti!

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Ekmekle İlgili Bilimsel Gerçekler’’ konulu panel Ayvansaray yerleşkesinde alanında uzmanların konuşmacıların sunumu eşliğinde gerçekleşti.

Açılış konuşmasını Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haydar Özpınar’ın yaptığı panel Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel ‘’Buğdayın Genleri ile Oynandı mı?’’ başlıklı sunumu ile başladı. Köksal; buğday’ın tarihçesi ve günümüze kadar süregelen kullanım alanlarından bahsetti. Günümüzde glütensiz beslenmenin zayıflamak, sağlıklı beslenmek ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyen kişiler tarafından uygulandığını belirten Köksal, ‘’ Dünya’da Glütensiz ürünler satış rakamları artmıştır. ABD’de kişi başı buğday unu tüketimi 2000 yılından bu yana düşüş göstermiştir. ‘’ dedi.

Prof. Dr. Hamit Köksal sunumunda ayrıca doğru bilinen yanlışlara değindi. Çölyak hastalığına glütenin sebep olmadığını belirtti ve ‘’ Çölyak hastalığına genetik yatkınlığı olan, alerjisi olan ya da glüten hassasiyeti olan kişiler beslenmelerinden tahılları çıkararak fayda sağlayabilirler.’’ açıklamasını yaptı.

1992-1996 yılları arasında GATA’da İç Hastalıkları Uzmanı, ardından 1998-2000 yılları arasında Gastroenterohepatoloji Uzmanlığı yapmış, şu anda Ankara Life Hospital Gastroentereloji Uzmanı olarak çalışan Uzm. Dr. Atilla Bektaş ‘’Gluten Hassasiyeti Ne Kadar Yaygın?’’ başlıklı sunumunda Glutenle ilişkilendirilen hastalıklar ve tarihçesine değindi.

Son panelist Gıda Bileşenleri Derneği Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk, ‘’Ekmeğin ne kadarı katkı’’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

İzleyicilerin sorularını yanıtlayan konuklarımıza teşekkür belgeleri takdim edildi.