Belgesel Film Yapımı

Plato Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim programı tarafından Yükseköğretimde 10 Yıl kapsamında organize edilen ‘’Belgesel Film Yapımı Üzerine’’ semineri gerçekleşti.Ünlü Belgesel Yönetmeni Umran Safter’in sunumuyla gerçekleşen seminer öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi gördü.

Seminerde; belgesel film yapım süreçleri, belgesel/kurmaca belgesel özellikleri ve iyi bir belgeselin taşıması gereken özelliklere değinildi.

Umran Safter Kimdir?

1969 Kastamonu doğumlu, Film yapımcısı ve yönetmendir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuştur. TRT başta olmak üzere çeşitli televizyon kanallarına, haber, kültür-sanat alanlarında tv programlarını hazırlamıştır. Ara Güler’in kariyerini ve hayatını anlatan uzun metraj belgesel, “The Eye of Istanbul: Life and Photographs of Ara Güler”in yapımcılığını üstlenmiştir.

Bir diğer uzun metraj belgeselinde “Sevan the Craftsman: Breathıng Istanbul’s' Magıc Into Jewels / Sevan Bıçakçı İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta”nın yönetmenliğini üstlenmiştir. İçeriğinde İstanbul'u tüm güzelliğiyle, ihtişamıyla, tarihiyle, medeniyetiyle, martılarıyla, balıklarıyla küçücük yüzüklerin içine sığdıran müthiş bir ustanın hikayesini anlatmaya çalışmıştır.

Ödülleri

Sevan Bıçakçı: İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta - 2017 .... Belgesel, 01:11:00

10. TRT Belgesel Film Ödülleri, Ulusal Profesyonel Filmler Dalı, Birincilik Ödülü. 2018

Madrid Uluslararası Film Festivali, En İyi Belgesel Film Yönetmeni Kategorisi, Finalist. 2018