Türk Dili I/ Türk Dili II
Bu dersin amacı; öğrencilere, anlama ve ifade etmeyle ilgili temel beceriler kazandırmak, edebi metinleri okuma ve çözümleme pratiği sağlamak, proje yazmak ya da sunu hazırlamada yararlı olacak kompozisyon yöntemlerini öğretmektir. Dersin içeriği şöyledir: sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, sözcüklerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve CV yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I/ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Bu dersin amacı öğrencilere; Kurtuluş Savaşı’nı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda nasıl kurulduğunu anlatarak, devletin temelini oluşturan Atatürk İlkeleri’ni benimsetmektir. Özellikle monarşiden cumhuriyete geçiş ve demokratik parlamenter sistemin oturması sürecini anlatmaktır. Bu ders içerik olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Avrupa Aydınlanma Çağından başlayarak günümüze kadar, yakın tarihte meydana gelen olaylar kronolojik sıraya göre ele alınarak, görsel malzemeden de faydalanılarak hazırlanmıştır. Özellikle Türk Kurtuluş Savaşı dönemi ile sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk’ün yaptığı inkılapların öneminin, öğrenciler tarafından kavranması hedeflenmiştir.
Bilgisayar I
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve Internet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır. Sosyal medya, dijital yasam, multimedya kavramı, grafik-kullanıcı ara yüzleri, temel yazılım ve donanım bilgileri gibi konular dersin ana eksenini oluştururlar.
Farklı mecraların ve amaçların bir araya geldiği, teknolojik araçların birbirlerine adapte olduğu çağımızda “bilgisayar bilmek” özelliğinin de anlamı değişikliğe uğramıştır. Artık bilgisayar bilgisi belirli bir zümrenin tekelinde olmaktan ziyade kitlelerin erişimine ve öğrenimine açık bir hale gelmiştir. Artık internet ve bilgisayar dünyasında “iyi bilgi”den ziyade “iyi fikir” sahibi olmak daha önemlidir. Bilgisayarlar artık iyi fikirleri anlatan, sunan ve icra eden birer araç haline gelmişlerdir. Bu durumun neticesinde bu ders de öğrencilere iyi fikirlerini bilgisayar kullanarak ifade edebilmeyi amaçlar.
Bilgisayar II
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin mesleki ve akademik hayatlarında gerekli olacak temel yazılımları ve araçları öğrenmeleridir. Bununla birlikte bilgisayarın (ve İnternet’in) yeni kullanım alanları dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır.
Günümüzde çalışma hayatimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen Microsoft Office yazılımlarını öğretmek ve uygulamalar yaptırmak Bil102 dersinin esas omurgasını oluşturmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrenciler Word, PowerPoint, Excel, Outlook ve Windows 7 hakkında temel ve ileri düzey bilgiler edinerek bu yazılımları aktif olarak kullanabilecek hale geleceklerdir.
Mesleki İngilizce I
Dersin ana amacı, İngilizce öğreniminde başlangıç seviyesinde olan öğrencinin İngilizce konuşma ve anlama becerilerini arttırmaktır. Ders dinleme ve konuşma becerilerine, coursebook’ta verilen dilbilgisi konularına ağırlık verir. Öğrenciler, ünitedeki konulara göre veya dışarıdan kullanılan bir materyale göre canlandırma ve sunum yaparlar, konuşma hazırlarlar ve grup tartışmalarına katılırlar. Ayrıca, ünitedeki konulara uygun yazı çalışmalarını tamamlarlar. Derste kullanılan film ve diğer materyaller ya ünitedeki konularla bağlanır, ya da gündelik yasamla ilişkilidir.
Kamera ve Işık Teknikleri
Bu dersin amacı öğrencilere Kamera ve ışık ekipmanlarını anlamalarını sağlamak ve bu ekipmanları film yapımı sürecinde kullanabilmeleri için gerekli olan becerileri sağlamak. Kamera ve ışık kullanımı film yapımında önemli bir unsurdur. Film yapımlarında çalışan insanlar genelde bu iki alandan birinde uzmanlaşsa da, bu iki konu biriyle yakından ilişkili olduğundan dolayı, başarılı sonuçlar elde edebilmek için hem ışık hem de kamera konusunda temel bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmektedir. Bu ders öğrencilerin hem film hem de televizyon yapımlarında kullanacakları kamera kullanma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler kameranın tüm fonksiyonlarını öğrenirken, ayni zamanda bir yapımın tamamlanması için gerekli olan materyallerin teknik gerekliliklerini de öğrenecektir. Öğrenciler ışık tekniklerini stüdyo ve dış ortamlarda ışık ekipmanlarını kullanarak keşfedecekler.
Bağlamsal Çalışmalar
Dersin amacı, 60lar ve 70lerde başlayan bugünün post modern dünyasının oluşumunu teoride ve pratikte ele almak. Bu derste Post-modernizm, Post-yapısalcılık, post-kolonyalizm, feminist teoriler vb. ele alınmaktadır.
Yaratıcı Medya Yapım Sürecinde Araştırma Teknikleri
Bu ders öğrencilere medya alanında kullanılmakta olan araştırma yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu ders öğrencilerin, medya endüstrisinde kullanılan araştırma tekniklerine ilişkin uygulama becerilerini geliştirme ve profesyonel düzeyde prodüksiyon (production) araştırması yapma fırsatı sunmaktadır. Bilindiği üzere, prodüksiyon araştırması tüm medya ürünlerinde kritik bir öneme sahiptir ve film, televizyon, radyo ve gazetecilik üretim takımlarında anahtar bir rol üstlenmektedir. Bu derste öğrenciler, çeşitli araştırma yöntem ve enformasyon kaynaklarına ilişkin bir anlayış geliştireceklerdir. Ayrıca, öğrenciler bir araştırmaya ilişkin enformasyonun doğruluk ve geçerlik sınamasını yapabilme kabiliyeti geliştireceklerdir.
Televizyon Stüdyo Prodüksiyon
Bu ders öğrencilerin stüdyo içerisinde yer alan çok kameralı prodüksiyon anlayışını kavramalarını ve onların televizyon stüdyosunda çalışmak için ihtiyaç duyacakları yetenekleri geliştirmelerini hedeflemektedir. Bu dersi takip ederek öğrenciler, televizyon stüdyolarına dair bilgilerini ve stüdyoların isleyişine ve yapım sürecine dair yeteneklerini geliştireceklerdir. Öğrenci, stüdyoda gerçekleştirilen programları bu programların yapısını, stüdyo yapımında nasıl bir teknik kullanıldığını anlamak amacıyla belirli bir açıdan inceleyecektir. Öğrenciler kendilerinin ve takımlarının gerçekleştirdiği isleri, yaklaşımlarındaki, teknik ve islerin estetik kalitesindeki basarileri açısından inceleyeceklerdir.
Film Çalışmaları
Bu ders film çalışmaları alanında öğrenciye bir teorik altyapı sunmayı hedefler. Ders, öğrencilerin film analizi ve film okuması yapması ile birlikte film çalışmaları alanında eleştirel bir çözümleme yeteneğine sahip olmasını amaçlar. Dersin içeriği öğrenciye eleştirel teknik ve metotlarla analiz yeteneğini kazandırmaktır. Filmde anlamın nasıl yaratıldığı ve anlamın anlatılan teknik ve metotlar kullanılarak nasıl yorumlanacağı dersin konusuna girer. Öğrenciler filmle izleyici arasındaki ilişkiyi anlamak, filmlerin alımlanma sürecini kavramakla yükümlüdür.
Film ve Videoda Kurgu
Bu dersin amacı öğrencilere teknik ve teorik olarak temel kurgu prensiplerini öğretmek ve ses ve görüntüleri birleştirerek "hikâye anlatabilme" yen eteklerini geliştirmektir. Görsel ve işitsel ögeleri harmanlayarak bir hikâye anlatma sanatı olan Kurgu, bu derste "Apple Final Cut Pro" yazılımı kullanılarak öğretilmektedir. Öğrencilere bu yazılımla ilgili teknik bilgi ve beceriler kazandırılırken ayni zamanda temel kurgu kavramları, teorik olarak verilmektedir. Öğrenciler dönem boyunca diyalog sahnesi, aksiyon sahnesi ve belgesel kurgularını bu ders içinde uygulamalı olarak yapmaktadır.
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Final Cut Pro programını kullanarak görüntü ve sesleri kurgulayabilecekler.
Çekimleri yapılmış olan bir projeyi, kurgulayıp, ses miksajı, renk düzeltmeleri ve jeneriği ile birlikte gösterime hazır "final" haline getirebilecekler.
Sinema Televizyonda Uygulama Becerileri
Bu dersin amacı su an film ve televizyon endüstrilerinde geçerli olan ses ve görüntü teknolojilerini kullanarak öğrencilerin film üretiminde yapımında kullanacakları becerileri geliştirmektir. Bu ders öğrencilerin film yapımı için gerekli olan teknik becerilerin geliştirilmesini ve ayni zamanda ve bilgi ve iletilerin görüntü ve sesler aracılığı ile nasıl ulaştırılabildiğini anlamalarını sağlar. Öğrenciler geniş kapsamlı ses ve görüntü teknik ve teknolojileri ile tanışacaktır. Öğrenciler planlayıp başlayacakları bir proje ile kendilerinden beklenen bir yapımı hedef kitlelerinin de beklentileri doğrultusunda gerçekleştirebileceklerini gösterecektir. Bu ders film yapımı için gerekli olan diğer temel becerilerinde kazandırılmasını sağlayacaktır.
Medyada Araştırma Konuları
Bu dersin amacı öğrencilerin tercih ettikleri anda özelleşmelerini sağlayacak araştırma yöntemlerini kavrayabilmeleri ve aktif bir şekilde bilgi- veri toplayarak sunulacak hale getirebilmeleridir. Medya, teknik, profesyonel ve akademik alanların her biri hakkında bilgi sahibi insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu ders sayesinde medya sektöründe çalışacak öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular hakkında araştırma süreçlerini yönetebilecekleri öneri yazma, araştırmayı gerçekleştirme ve sunma basamaklarını öğrenebileceklerdir. Dahası kendi çalışmaları dâhil var olan araştırmalara eleştirel bir gözle bakma ve onları değerlendirebilme yetilerini kazanacaklardır.
Sinema Yapımında Yönetmenlik
Bu ders, öğrencilerin film yapım süreçlerinde yönetmen olarak çalışabilmeleri için gereken bilgi ve becerileri edinmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Yönetmenin rolü bir filmin yapım sürecinde yaratıcı olarak görülebilen bir roldür. Yönetmen etrafındaki yeteneklerle yaratıcı bir sonuç elde edebilmek için çalışırken ayni zamanda yapım sürecinin gerektirdiği ilişkilere de sahip olmalıdır. Yönetmen bir yapımın bütün sen görüntü stil gibi alanlarına hakim olmalıdır. Yönetmenin görevi yapımın oyuncu seçimi, kurgu, post prodüksiyon, ışık, ses gibi bütün süreçlerinde yaratıcılığını kullanmasıdır. Bu derste yönetmenin önemi ve rolü film televizyon ve video yapımları incelenerek araştırılacaktır. Yönetmenin rolü farklı yapım alanlarında farklılaşır ve öğrenciler bu ders sayesinde yönetmenin rolünün değişen yapımlara nasıl adapte olabileceğini anlayacaklardır.
Belgesel Yapımı
Bu ders öğrencilerin hareketli görüntülerden belgesel formatını anlamaları ve yayın standartlarına uygun belgesel yapımında ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriyi edinmelerini amaçlamaktadır. Belgesel yapımı televizyon ve film yapımı da dahil olmak üzere geniş bir alanda fırsatlar sunarak ve sektörde uzmanlaşma sağlanmasıyla en büyük sektörlerden birini temsil etmektedir. Bu ders öğrencilerin, belgesel formatının arka planındaki yapıyı çeşitli belgesel yapımcılarını ve stillerini gözlemleyerek anlamalarını sağlayacaktır. Öğrenciler daha sonra burada öğrendiklerini kendi belgesellerini yaparak kullanırken, araştırmadan, planlamadan tüm yapım sürecine kadar edindikleri becerileri uygulamaya koyacaklar.
Senaryo Yazımı
Bu dersin temel amacı, öğrencilerin yazım teknik ve kurallarını öğrenmesi ve yazma sanatını teorik ve pratik olarak anlamasıdır. Bununla birlikte roman uyarlaması, romanı senaryolaştırma gibi çeşitli denemelerde bulunmak dersin ele aldığı konular arasında bulunmaktadır. Derste izlenmesi hedeflenen filmlerin hikayelerini incelemek, karakter yapısı ve olay örgüsünü çözmek öğrencilere yazma sanatına dair önemli ipuçları verecektir.
Belgesel Yapımı
Bu ders öğrencilerin hareketli görüntülerden belgesel formatını anlamaları ve yayın standartlarına uygun belgesel yapımında ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriyi edinmelerini amaçlamaktadır. Belgesel yapımı televizyon ve film yapımı da dahil olmak üzere geniş bir alanda fırsatlar sunarak ve sektörde uzmanlaşma sağlanmasıyla en büyük sektörlerden birini temsil etmektedir.
Bu ders öğrencilerin, belgesel formatının arka planındaki yapıyı çeşitli belgesel yapımcılarını ve stillerini gözlemleyerek anlamalarını sağlayacaktır. Öğrenciler daha sonra burada öğrendiklerini kendi belgesellerini yaparak kullanırken, araştırmadan, planlamadan tüm yapım sürecine kadar edindikleri becerileri uygulamaya koyacaklardır.
Bitirme Projesi
Dersin amacı öğrencinin 4 yarıyıl boyunca öğrendiği bilgileri bir projeye dönüştürmesidir. Öğrenci 4 yarıyıl içinde derslerde edindiği bilgiler kapsamında, “Belgesel”, “haber fotoğrafçılığı”, “Sanat fotoğrafı”, “Reklam ve Tanıtım”, “Kısa metrajlı film”, “Televizyon Haberi” dallarından birini seçerek bir proje hazırlar.
Televizyon Haberciliği
Bu dersin amacı, Televizyon haberi yazma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırıldığı öğrenme çalışması yapmaktır. Derste, kamu açısından gazetecileri ve çalışmalarının neler içerdiğinden söz edilecektir. Bu derste, hedef kitlenin ihtiyaçlarına göre, öğrencilerin bir plan içinde haber ve güncel olaylara ilişkin program için bir format, yazmak, kaydetmek, düzenlemek, senaryo oluşturma ve üretmeleri sağlanacaktır. Öğrenciler ile televizyon haber gazeteciliği ile haber yapımları arasındaki farkları incelenecek.