GELİŞİM TEORİLERİ 0-3 YAŞ
Bu dersin dersin amacı; 0-3 yaş arasındaki gelişimi açıklayan ana modelleri; fiziksel, sosyal, duygusal, duyusal, dil ve bilişsel gelişimin bu dönemde nasıl oluştuğunu; değerlendirme yöntemlerini ve destekleme tekniklerini tanıtmaktır.
GELİŞİM TEORİLERİ 3-8 YAŞ
Bu dersin dersin amacı; 3-8 yaş arasındaki gelişimi açıklayan ana modelleri; fiziksel, sosyal, duygusal, duyusal, dil ve bilişsel gelişimin bu dönemde nasıl oluştuğunu; değerlendirme yöntemlerini ve destekleme tekniklerini tanıtmaktır.
AİLELERLE ÇALIŞMA
Bu ders, çocuğun yaşama dair tecrübelerini etkileyebilecek faktörleri anlamayı sağlayacaktır. Bu kapsamda çocuk ve aile üzerinde etkisi olan önemli ve anlamlı yaşam olayları araştırılacaktır.
Değişik aile yapılarının çocukta yaratacağı olumlu ve olumsuz yönler öğrenilecektir. Ayni zamanda anne baba tutumlarının çocukları nasıl etkilediğine değinilecektir. Bu ders, kriz zamanlarında ailenin işbirlikçi tutumunun önemini anlamayı sağlayacaktır.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ: DISLEKSIA AND DISPRAXIA
Bu dersin dersin amacı; özel öğrenme güçlüklerinden dislexia ve dispraxinin sebepleri ve özellikleri hakkında bilgi vermek ve gelişim ile öğrenme üzerindeki olası etkilerini tartışmaktır.
ERKEN DÖNEMDE İLETİŞİM, DEĞERLER VE LİDERLİK
Öğrenciler, çocuk ve aile arasındaki ilişkide, kişiler arası iletişimin ilkeleri ve değerlerinin önemini öğrenecek ve kişiler arası iletişim becerileri ve liderlik stilleri üzerinde çalışacaktır.
ÇOCUK KORUMA
Bu dersin amacı, çocukla çalışacak olan bireylere, çocuk istismarı ve ihmalinin türleri, tespit edilmesi, doğru şekilde yaklaşımları tanımlama ve anlama, çocuk bakimi yapılan ortamlarda çocuk koruma politikalarını ve prosedürlerini tanımlama ve değerlendirme, istismara uğramış çocuklarla, istismarcılarla ve istismar etmeyen bakıcıyla çalışırken, çocuk korumayla ilgili kendi duygu ve varsayımlarını tanımlama ve çözümleme, ebeveynlik ve istismarın geniş çeşitlilik gösteren kültürel yorumlamalarını göz önünde bulundurarak, çocukları ve ailelerini destekleme becerilerini kazandırmaktır.
YAŞAM BOYU GELİŞİM
Bireyin gelişim özellikleri, Etkin problem çözme ve proje geliştirme yolları, Etkili iletişim yolları, İşletmelerin yapısı, Etik kavramı, Etik kuralları, Etik sistemleri, Mesleki etik ve mesleki etik ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak, Is hayatında etik ve etik dişi davranışlar, Is yerinde etik ortam sağlamanın yararlarını kavrayabilme. Yaşam Boyu Gelişim Dersi içerisinde yer alan konularla bölüm öğrencilerinin mesleki yeterlilik kazanmaları amaçlanmaktadır.
DİL GELİŞİMİŞİ
Dil gelişiminin tanımı ve önemi, Dili oluşturan sistemleri, Dil Gelişimi Kuramlarını, Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler, Konuşma ve Dil Gelişimi Bozuklukları, Dil gelişiminin diğer gelişim alanlarıyla ilişkisi, Dil gelişimine uygun etkinlik planlayabilme ve uygulayabilme, Dil gelişimine uygun materyaller hazırlayabilme konuları ele alınarak öğrencilerin 0-12 yaş çocuklarında dilin kullanılması, dilin doğası ve fonksiyonlarını kavramaları amaçlanmaktadır.
ERKEN ÇOCUKLUKTA FEN VE DOĞA EĞİTİMİ
Bu dersin amacı öğrencilerin okul öncesi dönem çocuklarının pozitif bilimler (Fen ve Doğa Bilimleri) ve bilimsel düşünce geliştirmeleri konusunda özgüvenini ve yeterliliğini arttırmaktır. Öğrenciler bilimsel düşüncenin sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda anlamını ve erken çocukluk eğitimindeki yerini öğrenecek; fen, öğrenme ve gelişim arasındaki ilişkiyi değerlendirme konusunda bilgi birikimlerini arttıracak; bilimsel düşünmenin kendine özgü kurallarına ve bunları erken çocukluk döneminde fen ve doğa kavramlarının öğretilmesinde kullanmaya odaklanacaklardır.
ERKEN DÖNEM SAĞLIK BİLGİSİ
Bu ders kapsamında; Sağlığın tanımı ve önemi, Sağlıklı insanın özellikleri, Sağlıklı olmanın koşulları, Hastalık nedir ve insan Hayatına etkileri Nelerdir, Astım, Egzama, Kistik Fibroz, Epilepsi, Orak Hücre Anemisi, Talasami, Seker hastalığı, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Otizm, AIDS, Ruh Sağlığı Problemleri(Depresyon, yeme bozuklukları, kendine zara verme), Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Uyuz, Diyare ve Kusma, Göz Nezlesi , Febril Konvülziyon, Down sendromu konuları ele alınır.
OYUN GELİŞTİRME
Bu derste öğrenciler okul öncesi dönemde oyun kavramının önemini, oyunun doğasını ve erken dönemdeki gelişimsel etkilerini öğreneceklerdir. Öğrenciler, oyun süreçleriyle bağlantılı değerleri öğrenecek ve oyuna imkân tanıyan eğitimde yetişkinlerin çocuğu izleme ve değerlendirmedeki kritik rolünü anlayacaklardır.
PROGRAM, OYUN VE ÖĞRENME
Bu ders, erken dönemde oyun temelli öğrenme çevresi ve gelişimsel olarak uygun program geliştirmenin rolüne ilişkin öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
ÖZEL EĞİTİM
Bu dersin amacı özel eğitim gerektiren çocukların performanslarının nasıl alındığı, bireyselleştirilmiş eğitim programı nasıl hazırlandığı ve nasıl uygulandığı konusunda öğrencilerin bilgi düzeyini arttırmaktır. Ayrıca ders kapsamında öğrenciler “Küçük Adımlar Erken Eğitim Programını” öğrenirler ve programı en az 8 hafta boyunca süpervizyon desteğiyle özel eğitim gerektiren bir çocuk üzerinde uygularlar.
PEDAGOJİ KONULARI
Öğrenme teorilerinin derinlemesine incelenmesi aracılığıyla, öğrenciler teori ve güncel uygulamalar arasındaki ilişkiyi keşfedeceklerdir. Öğrenme ve öğretmenin içinde yer aldığı işbirlikçi süreç ve erken dönemde etkili pedagojik eğitim için gerekli olan bilgi ve yetenek konusunda bilgi sahibi olacaklardır. Öğretme yaklaşımları göz önünde bulundurulacak ve bu da erken dönem çocukları için en etkili ve uygun öğretme metotlarının kullanılmasında öncülük edecektir.
Gözlem metodu, çocukların öğrenme, gelişim ve ilerleme düzeylerinin değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Davranış ve mizaç gibi öğrenmeyi etkileyen faktörler, kültürel ve ailevi alt yapı ve bireysel ihtiyaçlar incelenecektir. Çocuğu merkeze alan oyunla öğrenme yaklaşımlarını öğreneceklerdir.
PROJE GELİŞTİRME
Bu ders, sağlık ve sosyal bakim konularıyla ilgili araştırmalar için uygun teknikler ve metotların geçerli ve güvenilir bir biçimde kullanılmasını içermektedir. Öğrenciler, araştırma planı yapmak, araştırma yöntemini seçmek, araştırmanın ilerleyişini belirlemek, uygulamak ve bulguları sunmak gibi bir araştırmanın aşamalarını öğrenecektir. Araştırma yaparken etik konusunu da göz önünde bulunduracaklardır.
Araştırma projesi, öğrencinin kendi çalışma alanında ilgisini çeken bir konuya ya da sağlık ve sosyal bakımdaki tecrübelerine bağlıdır. Bu alanları kapsayan araştırmalardaki etik kısıtlamalar da dikkate alınacaktır.
Araştırma projesi dersi, öğrencilerin çalışma konularının farklı yönlerini bir araya getirmelerini ve böylece araştırma konusunun bütünsel uyumunu fark etmelerini sağlayacaktır.
PROJE YÖNETİMİ
Bu ders erken dönemde proje yönetimi için gereken araçlara, proje raporlama yöntemlerine, proje çıktılarını değerlendirmeye, metodolojiye ve proje risklerini kontrol etme mekanizmalarına odaklanmaktadır. Öğrencilerin bir erken dönem projesinin amacını, tipini, süreçlerini değerlendirmesini ve erken dönemde çalışanlar için etik ilkeleri öğrenmelerini amaçlamaktadır. Bu derste, öğrenciler proje yürütme pratiğini keşfedecek, bu pratiği kendi projelerinde kullanacak, projenin gerekliliklerini uygulayacak ve benzer projeleri eleştirel olarak gözden geçirebileceklerdir
ÇOCUK DAVRANIŞINI ANLAMAK
Bu ders öğrencilerin çocuk davranışını etkileyen psikolojik teorileri anlamasını sağlayacaktır. Bu bilgi dâhilinde öğrenciler, erken dönem eğitiminde insan davranışını etkileyen faktörleri sentezleyebilecek; çocuğun sosyal çevresini ve ebeveyn stillerini değerlendirebilecek, pozitif davranış oluşturmaya yönelik pratikleri inceleyecektir.
OKUL ÖNCESI DÖNEMDE MATEMATİK EĞİTİMİ
Dersin amacı, okul öncesi dönem çocuklarında sayısal/matematiksel becerilerin gelişimini desteleme konusunda öğrencilerin yeterliliklerini arttırmaktır.
Bu derste öğrenciler, matematiği sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda keşfedecek ve erken dönemde matematiğin yerini kavrayacaktır. Matematik, öğrenme ve gelişim arasındaki ilişkiyi değerlendirebilecek, matematiksel düşünmenin günlük yaşantıyla doğrudan bağlantısı olan yaratıcı aktivitelerde ve problem çözme becerilerindeki katkısını fark edecek ve okul öncesi dönemde matematiksel düşünme becerisini kazandırmaya odaklanacaklardır.