1. Sınıf 1. Yarıyıl
Seyahat ve Turizm Sektörü Temel Bilgisi
Bu derste; turizm ve seyahat sektörünün tarihi ve yapısı, yerel ve ulusal yönetimlerin etkisi, turizm ve seyahat sektöründeki kuruluşlar, seyahat ile ilgili arz ve talep durumu ile turizm sektörüne etkileri incelenecektir.
Kültürel Miras ve Kültür Turizmi Yönetimi
Bu derste; seyahat ve turizm sektöründe kültürel miras ve turizmin büyümesi ve gelişimi; kültürel cazibe ve mirasın turizm ve seyahat sektöründeki etkisi, rolleri incelenecektir. Ayrıca; kültür turizminde ve kültürel mirasta özel kuruluş ve organizasyonların sorumlulukları, rolleri açıklanıp, kültürel miras ve turizmde kullanılan yöntemlerin yorumlanması amaçlanmaktadır.
Seyahat Ve Turizm Sektöründe Finans ve Fonlama
Bu derste; maliyetlerin önemi, kar hacminin turizm ve seyahat yönetim kararlarındaki yeri, turizm ve seyahat işletmelerindeki karar mekanizmasında muhasebe verilerinin kullanımı, seyahat ve turizm işletmelerinde finansal veri ve hesaplarından yararlanılması ve yorumlanması konuları işlenecektir. Ayrıca kaynakların ve finansal dağılımların yerel ve genel turizm gelişimine etkisi incelenecektir.
Finansal Muhasebe ve Raporlama
Bu derste; uygulamada muhasebe ve raporlama süreci, muhasebe hesaplarının ayarlama kayıtları; muhasebe döngüsünün tamamlanması, ticari işlemlerin muhasebeleştirilmesi, stoklar; muhasebe ilkeleri, iç kontrol ve nakit; alacaklar; işletme varlıkları doğal kaynakları ve maddi olmayan varlıklar ; nakit akış tablosu konuları öğrenilecektir.
İngilizce 1
Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Turizm sektöründeki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4. 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
Bilgisayar I
Bu derste; örgencilere bilgisayar teknolojisinin ofis ortamında değişik amaçlarla kullanılacağı gerçeği kavratılarak Windows işletim sisteminde temel işlevleri yapabilme, ofis programlarını ve interneti temel düzeyde kullanabilme, bilgisayar teknolojisiyle sunu hazırlayıp takdim edebilme yetisi kazandırılacaktır. Ayrıca internet kullanımı ve programcılığı ile ilgili kullanılan temel kavram ve terimler anlatılacaktır.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Bu derste; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu tarihsel dönem ve koşullar hakkında bilgi verilecektir. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılması, Mondros Mütarekesi, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savası öncesi çalışmaları, Kurtuluş Savası, Lozan Anlaşması ve Cumhuriyetin ilanı diğer ders konularıdır.
Türk Dili I
Bu derste; öğrencilere Türk dilinin özelliklerini, isleyiş kurallarını sezdirmek, örnekleriyle göstermek; örgencilerin okuduğu, dinlediği bir metni ya da izlediği bir programı doğru olarak anlayabilmesinin kurallarını öğretmek; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla sözvarlığını geliştirmek; öğrencilere duygularını, düşüncelerini, tasarılarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını, söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi, yazım (imlâ) kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma, kitap okuma, bilimsel, eleştirel, sorgulayıcı, yorumlayıcı, yaratıcı, yapıcı düşünme alışkanlığı kazandırmak amaçlanmaktadır.
1.sınıf 2.yarıyıl
Sürdürülebilir Turizm Gelişimi:
Bu derste; turizm sektöründe planlamanın önemi, turizm planlaması ve gelişimine değişik yaklaşımlar, sürdürülebilir turizmde planlama ihtiyacı, gelişmekte olan ülkelere ve yükselen destinasyonlara sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel etkileri analiz edilecektir.
Yönetici Geliştirme:
Bu dersle; yöneticilik davranışlarının temel prensipleri ve uygulamaları, bir yönetici adayı olarak kendi potansiyelini değerlendirme, bir servis işletmesi konteksinde yöneticilik becerilerinin uygulamalı eğitimi, kendine bir kariyer gelişim planı yaratmak konuları değerlendirilip analiz edilerek yönetsel beceriler kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ziyafet ve ikram hizmetleri:
Bu derste; ziyafet ve ikram hizmetleri tanım ve önemi, ziyafet organizasyonlarında rezervasyon, ziyafet organizasyonlarında planlama, ziyafet salonlarının hazırlanması, ziyafet organizasyonlarında servis çeşitleri, ziyafet organizasyonlarında satış ve maliyet analizi, hijyen-sanitasyon konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Turizm Sektöründe Güncel Sorunlar:
Turizm sektöründeki mevcut sorunlar, seyahat sektöründeki yeni trendler, turizm sektörü değişimlere nasıl cevap veriyor ve bu değişimlerin sektör üzerindeki etkileri konuları incelenecektir.
Türk Dili II
Türk Dili dersi, Türkçenin doğru ve güzel kullanımını sağlamayı, örgencileri Türk edebiyatının yapıtlarıyla tanıştırmayı, eleştirel, sorgulayıcı, araştırmacı, yapıcı ve yaratıcı düşünceyi geliştirmeyi ve anadil bilincine sahip gençler yetiştirmeyi amaçlar. Bu doğrultuda Türk Dili I dersinde yeryüzündeki diller ve dil aileleri, Türkçenin bağlı olduğu dil ailesi ve özellikleri, Türkçenin ses, yapı ve sözdizimi özellikleri, noktalama işaretleri ve yazım kuralları hakkında bilgi verilerek öğrencilerin güzel konuşma ve yazma yeteneklerinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılır .
Bilgisayar II
Dersin içeriğini Power Point programına giriş, slayt ve sunularla çalışma, sunuların biçimlendirilmesi, slaytlarda animasyon, sunu görünümleri, slaytlarda renk düzenleri, slaytlarda sayfa yapısı, araç çubuklarını kullanma, Outlook’a giriş, e-posta işlemleri, adres defteri, klasör işlemleri, takvim yönetme, görevler, notlar, Excel’e giriş, çalışma sayfaları, hücrelerin biçimlendirilmesi, hücre açıklamaları, veri sistemi ile çalışma, grafikler, dosya işlemleri, sayfa yapısı, veri yönetimi, makrolar, fonksiyonlar, Excel de çizim, araç çubukları.
İngilizce II
Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılarak; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin turizm alanındaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra gerçekleştirilen devrimler ve toplumsal sonuçları ve Türk siyasi hayatinin baslıca konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Cumhuriyet devrimleri ve toplumsal hayatin dönüşümündeki sonuçları, laiklik ve laik devletin oluşumu, devrimler ve demokrasi, Türkiye’de çağdaşlaşma ve devrimlerin rolü, bazı temel politik sorunlar.
2.Sınıf 3.Yarıyıl
Bilet satış ve Operasyon
Bu derste; turizm sektöründe kullanılan biletleme sistemlerine genel bakış, operasyonel işlemler ve birimler, turizmdeki yeri, önemi avantaj ve dezavantajları incelenecektir.
Seyahat Acenteliği ve Tur Operatörlüğü Yönetimi:
Dersin amacı; turizm sektöründe seyahat acenteleri endüstrisinin yeri, tatil deneyimi yaratmanın aşamaları, satış teknikleri, tur operatörlüğü için stratejik karar verme yöntemleri öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Turizm Sektörü Pazarlaması:
Turizm sektöründe pazarlamanın temel prensipleri ve konseptleri, bir yönetim aracı olarak pazarlamanın kullanılması, turizm sektöründe pazarlamanın 4 P’sinin kullanımı, promosyon ve tanıtımın 5 ana prensibinin turizm sektöründeki kullanım alanlarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Araştırma Projesi:
Bir araştırmanın spesifik konusu nasıl formüle edilir, araştırma konusu nasıl önceden belirlenmiş prosedürlere uyarlanır, araştırmanın sonuçları nasıl değerlendirilir ve bu sonuçlar nasıl sunulur?
Mesleki İngilizce:
Sınıf çalışmaları; öneri, bildiri, ikna edici mektup yazma ve iş toplantısı yönetimi ve gerçek işletme iletişimi durumlarını, kaynak verileri sunumlarda kullanarak dinleyicilerin belirli ihtiyaçlarına hitap edebilme gibi becerilere hazırlık mahiyetindedir. Öğrencilere mesleğe yönelik olarak gereksinim duyacakları İngilizce terim bilgisi temel olacak biçimde, sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kazandırılmaktadır.
2.sınıf 4. Yarıyıl
Turizm Sektöründe Etik ve Yasal Düzenlemeler:
Bu dersle; kanuni ve düzenleyici yasalar çerçevesinde turizm sektörü, turizm sektöründe sağlık, emniyet ve güvenlikle ilgili kanunlar ve yasal düzenlemeler, turizm ve seyahat sektöründeki müşteriyi ve haklarını koruyan yasalar, iş ahlakı ve etiği kurallarının turizm sektöründeki uygulamaları öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Alternatif Turizm:
Özel ilgi alanlarına hitap eden turizm dallarının özellikleri ve gelişim süreci, alternatif ilgi alanlarına göre değişen müşteri segmenti ve buna bağlı hizmetler ve ürünler, müşterileri bu özel ilgi alanlarına yönelten motivasyonlar, alternatif turizmin yönetimsel ihtiyaçları ve sorunları.
Yolcu Taşımacılığı:
Seyahat kararlarının ardındaki değişkenler ve motivasyonel faktörler, seyahat sistemleri yönetimi, ulaşım operatörleri arasındaki rekabet faktörleri, yolcu taşımacılığı sektöründeki gelişmeler ve sorunlar değerlendirilip yorumlanacaktır.
Dünyanın Turistik Yöreleri:
Bu dersle; Dünya çapındaki en çok turist çeken destinasyonlar, turistik yörelerin kültürel, sosyal ve fiziksel özellikleri, bu bölgelerin karakteristik özellikleri potansiyel turistlere nasıl hitap ediyor, bir bölgenin turizm destinasyonu olmasını etkileyen özellikler gibi konuların incelenmesi amaçlanmaktadır.
Turizmde Küçük İşletme Girişimciliği:
Turizm girişimciliği için gereken beceriler ve özellikler, turizm sektöründe girişimciliğin gelişimi, turizm ve seyahat sektöründe faaliyet gösterecek bir işyerinin kurulum planının hazırlanması konuları işlenecektir.
Mesleki İngilizce:
Öğrencilere mesleğe yönelik olarak gereksinim duyacakları İngilizce terim bilgisi temel olacak biçimde, sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kazandırılmaktadır.
Bitirme projesi :
Öğrencinin üç yarıyıl içinde öğrendiği bilgileri kullanarak bir proje hazırlaması istenilir. Her öğrenci, ilgi duyduğu bir konuyu seçerek kendisine, öğretim görevlisinin de yönlendirmeleriyle bir konu belirler. Ders sonunda projesini hem yazılı olarak teslim etmekle, hem de sözlü sunum yapmakla yükümlüdür.
Seçmeli dersler:
Rusça 1-2:
Öğrencilere mesleğe yönelik olarak gereksinim duyacakları Rusça terim bilgisi temel olacak biçimde, sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kazandırılmaktadır.
Sağlık turizmi:
Turizm, sağlık ve turist sağlığı kavramları, dünyada ve Türkiye´de sağlık turizminin gelişimi ve önemi, turist sağlığı ve turizme etkileri, sağlık turizminde faaliyet gösteren işletmeler, sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik sorunlar ve çözüm önerileri, sağlık turizmi ve turist sağlığına yönelik yasal mevzuat, turist sağlığı ile ilgili başlıca kurum ve kuruluşlar, görev, yetki ve sorumlulukları incelenmesi ve öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Kongre ve fuar yönetimi:
Dünyada ve Türkiye'de kongre ve fuar turizminin sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları, kongre ve fuar organizasyonu ve yönetimi, kongre ve fuarların gelişimi, Türkiye ve dünya kongre pazarı istatistikleri, Türkiye’nin kongre potansiyeli, ulusal ve uluslararası kongre kuruluşları, kongre bütçesi, kongre turizminin sürdürülebilir turizme katkıları ve önemi, dünyada ve Türkiye’de kongre ve fuar turizminin sosyal, ekonomik ve kültürel boyutları işlenmektedir.