1. SINIF 1. YARIYIL
DTR.101.Temel İşletme: İşletmenin türleri, bütün amaç ve fonksiyonları, iç ve dış paydaşları tam olarak bilindiği takdirde işletmenin başarıya ulaşması daha kolay olacaktır. Bu derste de anlatılacak olan konular işletmeye genel olarak bir bakış açısı sağlayacağı gibi işletmeler hakkında bilgi sahibi olunmasını da sağlayacaktır.
DTR.103.Uluslararası Pazarlama: İç piyasayı hedef almış pazarlama ile uluslararası pazarlamanın amaç ve temel işlevleri aynıdır. Ayrı olan , içinde çalıştıkları ortamdır. Bu derste içinde çalışılan ortamın farklılıkları, pazarın stratejileri ve uygulamaları işlenecektir.
DTR.105.Mikro Ekonomi: Mikro Ekonomi dersi temel olarak tüketici ve üretici davranışlarını incelemektedir. Tüketim ve üretim fonksiyonlarının yardımı ile, tüketicilerin fayda maksimizasyonunun ve üreticilerin kar maksimizasyonunun nerede ve nasıl oluşacağı analiz edilmektedir. Böylece dersin amacı, hem bireysel hem de piyasaya ait arz ve taleplerin hangi faktörler tarafından etkilenebileceğini göstermektir. Ders, tüketici ve üretici davranışlarının analizinde, teorik bulguların yanı sıra, pratik uzantılarının neler olabileceğini incelemeyi amaçlamaktadır.
DTR.107.Genel Muhasebe: Genel Muhasebe dersinin amacı, bir işletmede bir dönem boyunca ortaya çıkan mali olayların nasıl kaydedileceği, sınıflandırılacağı ve özetleneceği ile ilgili temel muhasebe ilke ve kavramlarını tanıtmak ve muhasebe sürecinin nasıl işlediğini göstermektir. Bu dersin sonunda, öğrenciler, muhasebe sürecini uygulayarak temel muhasebe tabloları olan Bilanço ve Gelir Tablosu'nu hazırlar duruma geleceklerdir.
EN.101.İngilizce-1: Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, hazırlık sınıfının devamı olacak nitelikte, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin Grafik Tasarım konusundaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4., 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
TD.101.Türk Dili-1 : Bu derste; noktalama ve imla kuralları, kompozisyon yazma, ödev hazırlama, öğrencinin kendini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmesi öğretilecektir. Dersin amacı, dil-düşünce bağlantısı açısından yazılı ve sözlü anlatım aracı olarak Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme yeteneği kazandırabilmek; eleştirel, sorgulayıcı, araştırıcı, yapıcı ve yaratıcı düşünce ve anlatımı geliştirmektir.
AT.101.Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1 : Bu dersin amacı; Atatürk İlke ve İnkılapları dersinin kapsadığı yakın dönem Türkiye tarihinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olguları, Atatürk ve devrimleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Öğrencilere tarihi ve tarihle ilgili metinleri sevdirmek, öğrencilerin tarihsel olaylara çok yönlü bir şekilde bakabilmesini sağlamak ve disiplinler arası bir yaklaşım etrafında, öğrencileri, başta tarih olmak üzere farklı Sosyal Bilimlerin temel kuramsal kavramları, tartışmaları ve düşünce yöntemleri ile tanıştırmaktır.
BT.101.Bilgi Teknolojileri: Bireyin temel bilgi teknolojileri becerilerini edinebilmesi, internet ortamında iletişim kurabilmesi ve kendini tanıtıp anlatabilmesi ve Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) yazılımlarını kullanılabilmesi amaçlanarak dersin içeriği şekillenmiştir.
1. SINIF 2. YARIYIL
DTR. 102. Dış Ticaret İşlemleri-1: Bu ders, temel dış ticaret işlemlerine ilişkin kavramları anlama ve dış ticaret işlemleri uygulama becerisini sağlamayı amaçlamaktadır.
DTR.104. Makro Ekonomi: Temel makro ekonomik değişkenler. Milli gelir: Tanımlar, temel milli gelir büyüklükleri, milli gelirin ölçülmesi ve denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi. Para ve kredi: Para arzı ve talebi, para piyasasında denge, kredi ve çeşitleri. Enflasyon: Tanım, çeşitleri, nedenleri ve etkileri. İstihdam ve işsizlik: İstihdam kavramı, işsizliğin nedenleri ve çeşitleri. Uluslararası iktisat: Uluslararası ticaret ve sağlanan kazançlar, döviz, döviz kuru ve ödemeler bilançosu. Ekonomik büyüme ve kalkınma ile ilgili temel kavramların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
DTR.106. Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi: Dış ticaret rejimi ve kambiyo mevzuatı çerçevesinde dış ticaret işlemlerinde hesap planı ve muhasebe işlemlerini gerçekleştirebilmek, döviz, ithalat, ihracat ile ilgili muhasebe kayıtlarını yapabilmek
DTR.108. Temel Matematik : Bu ders, sayısal veri ve bilgi içeren problemleri tanımlayabilme, anlayabilme ve çözebilme yetilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ders sürecinde gündelik yaşamda ve ilgili profesyonel hayatta karşılaşılabilecek problemleri çözmeyi olanaklı kılacak temel beceriler kazandırılacaktır. Bu bağlamda; ders kapsamında temel analitik problem çözme metotları ilgili konular aracılığıyla aktarılacaktır.
EN.102. İngilizce-2 : Sınıfların düzeyleri dikkate alınarak, hazırlık sınıfının devamı olacak nitelikte, “upper-intermediate” veya “advanced” düzeyde kitaplar ve / veya ders materyali kullanılır; dinlediğini anlama, konuşma, okuduğunu anlama ve yazma becerilerini geliştirici uygulamalar yaptırılır. Öğrencilerin Grafik Tasarım konusundaki sözcük dağarcıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Sınıfların düzeylerine göre her öğrenciden 4., 5. veya 6. seviyede yalınlaştırılmış ya da orijinal roman veya hikâyelerden en az 1 adet özet yazması istenir.
TD.102. Türk Dili-2 : Bu derste; roman, öykü, şiir, anı, otobiyografi, biyografi... gibi edebi türlerin özellikleri anlatılarak örnek metinler incelenecektir. Dersin amacı; öğrencilerin okuduklarını anlayarak bunları düzgün bir Türkçeyle ifade edebilmelerini sağlamak; eleştirel, sorgulayıcı, araştırıcı, yapıcı ve yaratıcı düşünce ve anlatımı geliştirmektir.
AT.102.Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-2 : Bu derste; Atatürkçülüğün bir düşünce sistemi olarak dünya görüşleri içindeki yeri tartışılarak bir taraftan demokratik diğer bir taraftan pragmatik bir düşünce sistemi olarak dogmatik ve totaliter ideolojilerden farkları ortaya konmaya çalışılarak öğrencilerin doğru algılama gücü ve karar verme yetilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
UIB.102. İletişim Becerileri: Öğrencilerin , iletişim sürecinin temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak. Etkili ve doğru iletişim kurabilmek için yapılması gerekenlerin öğrenilmesini sağlamayı hedeflemektedir.
2. SINIF 1. YARIYIL
DTR.201. Uluslararası İktisat: Uluslararası İktisat, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri tüm yönleriyle inceleyen bir bilim dalıdır. Uluslararası ekonomik olayların kapsamına ise; dış ticaret işlemler, üretim faktörlerinin politikaları, dış ekonomik ilişkilerin kalkınma üzerindeki etkileri, uluslararası ekonomik birleşmeler ve dünya para sistemi gibi konular girmektedir.
DTR.203.Ticari Matematik: Bu ders, sayısal uygulamalar içeren problemleri tanımlayabilme ve sonuçlandırma yetilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
DTR.205.Lojistik: lojistiğin tanımı, amaçları, temel prensipleri, temel lojistik faaliyetlerini bunlarla ilgili olarak lojistik iş süreçlerini ve gerçek vakalarla lojistiğin anlatılması amaçlanır.
DTR.207.Mesleki İngilizce-1 : Mesleki İngilizce, işletme ve dış ticaret alanına uyarlanmış olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Günümüz iş dünyasına ayak uydurabilmek, müşterilerin taleplerine karşılık verebilmek, ilgili görüşmeleri İngilizce olarak gerçekleştirmek dersin genel içeriğini oluşturmaktadır.
DTR.209. Dış Ticaret İşlemleri-2 : Dış ticaretin ileri safhasında yer alan ödeme şekilleri ve detayları ödeme araçlarının yapıları konusunda detaylar, örnek ödeme araçlarının incelenmesi ve dış ticaretteki tüm tarafların üstlendikleri misyonlar ile dış ticaretin uluslar arası ticaret odalarının kuralları çerçevesinde ele alınması
SDG.273. Mesleki Yazışma Teknikleri: Resmi kurumlarla birlikte özel sektörde özellikle ticaret sektörüne ait yazışmaların hazırlanması, ilgili terminolojinin kullanılması, ilgili sözleşme türlerini anlatarak bunların hazırlanılmasının sağlanması
SDG.271. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku: toplumsal düzen kuralları ışığında hukukun genel ilkeleri, Türk hukuk sisteminin kaynakları, yasama-yürütme ve yargı örgütü, İş ilişkilerinde uygulanan hukuk kurallarını öğrenmek, İşçi-İşveren ilişkisi bağlamında hak ve yükümlülükleri öğrenmek, Sosyal Güvenlik Sistemini tanımak, İşçi-İşveren ilişkilerini hukuk kuralları çerçevesinde düzenleyebilmek, çalışma yaşamında karşılaşılan problemleri hukuk kurallarına uygun şekilde çözümleyebilmek
2.SINIF 2. YARIYIL
DTR.210. Uluslararası Finansman: Finansal sistem, uluslararası finansal sistem ve sermaye piyasası kavramları, dış ticarette teslim şekilleri ile fiyatlanma çalışması, ödeme şekilleri ve akreditif, banka kredileri ve Eximbank kredileri, diğer alternatif finansman teknikleri (leasing, faktöring, forfaiting), dış ticaret teşviklerinde avantajların öğrenilmesi
DTR.204. Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri: bu derste, bankacılık işlemleri ve süreçleri ile birlikte dış ticaret işlemlerinde kambiyo uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
DTR.206. Türkiye Ekonomisi ve Avrupa Birliği: bu derste, Türkiye’nin genel ekonomik durumu ile Avrupa Birliği ile ilişkilerindeki tarihsel s��reç ve ekonomimize yansımaları incelenerek dış ticaret ile bağlantısının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
DTR.208. Mesleki İngilizce-2 : Mesleki İngilizce, işletme ve dış ticaret alanına uyarlanmış olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Günümüz iş dünyasına ayak uydurabilmek, müşterilerin taleplerine karşılık verebilmek, ilgili görüşmeleri İngilizce olarak gerçekleştirmek dersin genel içeriğini oluşturmaktadır.
DTR.202. Bitirme Projesi : Öğrencilere içinde yaşadıkları topluma ve diğer insanlara karşı sorumluluk duygusu kazandıracak, yaşadıkları çevre ve kentin sorunlarına duyarlılıklarını arttıracak, öğrencilerin sosyal eşitsizliklere duyarlılığını ve ihtiyacı olan kesimlerle dayanışma duygusunu geliştirecek, öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularını geliştirecek, öğrencilerin girişimcilik ve inisiyatif alma kapasitelerini arttıracak, öğrencilerin kendi aralarında ve kamusal aktörlerle işbirliği yaparak ekip çalışmasına yatkınlıklarının geliştirecek, öğrencilerin kişisel potansiyellerinin gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak ortak bir sorumluluk ve akademik proje yürütmeleri beklenmektedir.
SDG.254.Serbest Bölgeler: Dış ticaretin ve üretimin artırılması amacı ile kurulan Serbest Bölgeler, ülkelerde ve dış ticaret işlemlerinde gittikçe önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Bu kapsamda, dersin genelinde Serbest Bölgeler’in genel işleyişi ve ülke içerisindeki mevzuatta ve uygulamalardaki yerleri hakkında bilgiler verilecektir. Dış ticaretin ve üretimin artırılması amacı ile kurulan Serbest Bölgeler, ülkelerde ve dış ticaret işlemlerinde gittikçe önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Bu kapsamda, dersin genelinde Serbest Bölgeler’in genel işleyişi ve ülke içerisindeki mevzuatta ve uygulamalardaki yerleri hakkında bilgiler verilecektir.
SDG.204. Girişimcilik: Girişimcilik kavram ve yaklaşımları; girişimcilik süreci: fikir üretme, fizibilite analizi, iş planı ve strateji, organizasyon tasarımı, yeni iş takımını kurma, finansman, fikri hakların korunması; yeni iş planlarının uygulamaya konması; organizasyonlarda inovasyon ve değişim; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik ve destekleri ders süresince işlenecektir.