Yazılım Mühendisliği Bölümü’nün amacı, kullanıcıların gereksinimleri doğrultusunda üretilecek olan yazılım mimarisinin üretilmesi, geliştirilmesi ve son kullanıcıya uygun hale getirilmesi olarak özetlenebilir. Buna ek olarak yazılımın kullanıldığı alanların ve sistemlerin etkin kullanımları alanında eğitim ve araştırma yapmakta amaçları arasında yer almaktadır.
Akıllı cihazlar, bilgisayarlar, otomasyon sistemleri, savunma sanayi, tıbbi cihazlar kısacası bilgisayarın işlem gücünün kullanıldığı her alan yazılım mühendisliğinin iş ve üretim alanına girmektedir.
KİMLER BU BÖLÜMÜ SEÇMELİ?
Yazılım Mühendisi unvanına sahip olmak isteyen adayların sayısal düşünme gücüne sahip, azimli, sabırlı, yaratıcı kişiler olmaları beklenir. Ayrıca bilgisayar ile zaman geçirmek bu mesleğin bir gerekliliği olmasından dolayı bilgisayar kullanmaktan sıkılmayan kişilerin bu bölümü tercih etmeleri önerilmektedir
ÖĞRENİM TÜRLERİ VE KAMPÜSLER
» Örgün Öğretim
PUAN TÜRÜ
Sayısal
YETERLİLİK
Bölüm mezunlarına “Yazılım Mühendisi” unvanı verilir. Bu unvana sahip kişiler yazılım firmaları, savunma sanayi, endüstriyel üretim, finans sektörü ve internet teknolojileri alanlarında bulunan hemen her alanda iş analisti, sistem analisti, uygulama programcısı, test mühendisi ve araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler.
Öğrenciler, teoriyi özümsemiş, pratiği güçlü, yaratıcı, bağımsız düşünebilen, sürekli gelişime açık, takım çalışmasını bilen, evrensel değerlere sahip bireyler olarak mezun olurlar.
Yazılım mühendislerine duyulan ihtiyaç günden güne artmakta, ve yazılım mühendisliği bölümü mezunları, kolaylıkla iyi pozisyonlarda iş bulabilmektedirler.
BÖLÜM DERSLERİ
Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim verilen konular; yazılım geliştirme, yazılım tabanlı sistemlerin yapısı, programlama dilleri, yazılım mimarisi, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, yazılım denetleyicileri, veri madenciliği, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, fizik gibi temel mühendislik derslerinden oluşur.
Dersler hem sistem laboratuvarı hem de yazılım laboratuvarlarında işlenmekte olup mesleki uygulamalar ile desteklenmektedir. Öğrencilerin eğitim süresi içinde tamamlamaları gereken staj zorunluluğu ve mezuniyet projesi dersleri de bulunmaktadır.
ÇALIŞMA ALANLARI
Yazılım firmaları
Savunma sanayi
Endüstriyel üretim
Finans sektörü
İş analisti
Sistem analisti
Uygulama programcısı
Test mühendisi
Araştırma-geliştirme mühendisi