İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
Almanya Araştırmaları Merkezi (ALMAR)
Almanya’nın iç politikası dâhil, Türkiye’yi ve Almanya’daki Türkleri ilgilendiren tüm gelişmeler Türkiye açısından merak konusudur. Almanya’da yaşayan kökü Türkiye’de olan insanlarımızın (Alman vatandaşlığına geçen Türkler de dâhil), hak, hukuk ve çıkarları, maruz kaldıkları sıkıntılar da merak konusudur.Ancak Türkiye ile Almanya arasındaki tarihin derinliklerine dayanan siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler de çok önemlidir. Günümüzde Almanya Türkiye’nin ihracatında ilk sırayı alarak, en önemli ticari ortakları arasında yer almaktadır.
Öte yandan Almanya ile 1980’li yılların başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen siyasi ilişkiler, bu ülkede yaşayan 3.5 milyonu aşan Türkün varlığı ve ihracatımızda oynadığı önemli rol ve son on yılın ortalamasına göre Türkiye’ye tatile gelen turistler içerisinde Almanların ilk sırayı alması düşünüldüğünde, beklenen düzeyde olmadığı da açıktır.
Almanya Araştırmaları Merkezi olarak Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerin daha da iyileştirilmesine katkıda bulunmak başlıca hedefler arasındadır. Bu maksatla Türk STK’lar yanında Türkiye’de, faaliyet gösteren Alman sivil toplum kuruluşları (Konrad Adenauer Vakfı, Friedrich Ebert Vakfı, Heinrich Böll Vakfı vb) ile de yakın ilişkiler geliştirerek, Türk ve Alman resmi ve özel kuruluşlarına danışmanlık hizmetlerini verilmesi de hedeflerimiz arasındadır. Bu bağlamda ekonomik alanlardakiler dâhil, ortak projelerin yürütülmesi de planlarımız arasındadır.
Almanya’nın toplumsal yapısı, siyasi gelişmeleri ve ekonomik yapısı ile diğer güncel gelişmeleri takip ve ALMAR izleyicileriyle paylaşmayı planlıyoruz. Bu bağlamda Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) ve küresel çaptaki ekonomik ve siyasi ilişkileri de izlenecek sahalar arasındadır.
Türkiye’nin kültürel değerleri, edebiyatı, sosyal yaşantısı, ekonomik değerleri, hukuk düzenindeki değişim ve akademik dünyadaki gelişmeleri Alman toplumuna, Almanya’daki Türklerin Türkiye’nin milli meseleleri konusunda aydınlatılmaları konusu çalışmalarımızın bir diğer sahası olabilir.
Almanya’da, Türk-Alman ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Alman akademisyenlere bilimsel destek vermek ve anlaşma sağlanması halinde benzer araştırma merkezleriyle de ortak projeler yürütmek hedeflerimiz arasındadır.
Almanya Araştırmaları Merkezi vasıtasıyla belli konularda Alman kurumlarına ve medyasına Türkiye’nin haklı görüşlerini açıklayacak hükümet dışı bir mekanizma oluşturulması, bu bağlamda Türkiye’deki Türk-Alman çalışmaları alanındaki akademisyen, bilim adamı ve uzmanlarının görüşlerinin alınması da düşünülmektedir.
Almanya Araştırmaları Merkezi vasıtasıyla Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden lisans/yüksek lisans öğrenimi için “yabancı” statüsünde başvuracak öğrencilere belirli ölçüde rehberlik hizmeti sunulması da yine düşünülen hizmetler arasındadır.
Bu özetlenen bilgiler ışığında kısa adı ALMAR olan Almanya Araştırmaları Merkezi’nin çalışma sahaları şu başlıklar altında planlanmaktadır:
- Türkiye-Almanya Arasında Örtüşen Çıkarları Öne Çıkartacak Çalışmalar
- Türkiye – Almanya arasındaki Siyasi İlişkiler
- Türkiye – Almanya arasındaki Ekonomik İlişkiler
- Türkiye – Almanya arasındaki Sosyo-Kültürel İlişkiler
- Türkiye – Almanya arasındaki Tarihi İlişkiler, Ortak Tarih Araştırmaları
- Almanya’nın Türk Dünyası Üzerindeki Faaliyetleri
- Almanya’nın Ortadoğu Üzerindeki Faaliyetleri
- Almanya’da Toplumsal, Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler
- Almanya’da Güncel Gelişmeler
- Almanya-AB ve Almanya-NATO İlişkilerindeki Gelişmeler
- Almanya’nın Balkanlar Üzerindeki Faaliyetleri
- Türkiye-Almanya Eğitim/Öğretim Alanında Olası İşbirliği Sahaları
- Türkiye-Almanya Arasında Güvenlik Alanındaki Çalışmalar
Almanya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği
ISTANBUL AYVANSARAY UNIVERSITÄT
Zentrum für Deutschlandforschung
(ALMAR)
Alle deutschlandspezifischen Entwicklungen, einschließlich Innenpolitik Deutschlands, welche Türken und Deutschland aber auch die Türkei interessieren, sind Grund zur Neugierde aus der Sicht der Türkei. Die Rechte, Interessen und Probleme unserer Menschen in Deutschland mit Wurzeln in der Türkei erregen ebenso Aufmerksamkeit in unserem Land.
Genauso sind die türkisch-deutschen politischen, wirtschaftlichen und kulturellen Beziehungen, die weit in die Geschichte zurückgehen, sind von großer Bedeutung. Heute ist Deutschland an der Spitze der türkischen Exporte ins Ausland und dabei einer der wichtigsten Handelspartner.
Auf der anderen Seite sind die bewegten bilateralen politischen Beziehungen der Türkei mit Deutschland seit den Achtzigern können nicht die Erwartungen erfüllen, wenn man die 3,5 Millionen Deutsch-Türken mit ihrem wichtigen Anteil in unseren Handelsbeziehungen und die wachsende Anzahl von deutschen Touristen in der Türkei bedenkt.
Das vorrangige Ziel unseres Forschungszentrums işt u.a. den türkisch-deutschen Beziehungen einen positiven Beitrag zu leisten. Zu diesem Zweck möchten wir in enger Zusammenarbeit mit türkischen und deutschen NGO’s den türkischen und deutschen offiziellen und privaten Institutionen unsere Beratungsdienste anbieten. In diesem Zusammenhang gehören gemeinsame Projekte einschließlich wirtschaftlicher Art zu unseren geplanten Aktivitäten.
Wir wollen die gesellschaftliche Struktur, politische Entwicklungen und die Wirtschaft Deutschlands wie die aktuellen Ereignisse beobachten und mit unserem ALMAR-Publikum teilen. Zu diesem Kontext gehören die globalen – aber auch im Rahmen der EU - wirtschaftlichen und politischen Beziehungen Deutschlands.
Weitere Arbeitsbereiche bestehen aus der Vermittlung kultureller Werte der Türkei, ihrer Literatur, ihres sozialen Lebens, ihrer wirtschaftlichen Werte wie der Veränderungen des Rechtssystems und der Entwicklungen im akademischen Bereich bzw. der Aufklärung unserer Landsleute in Deutschland über die nationalen Angelegenheiten.
Unter unseren Zielen befinden sich die wissenschaftliche Unterstützung deutscher Akademiker, die über türkische Themen arbeiten und gemeinsame Projekte mit entsprechenden deutschen Institutionen im Rahmen gegenseitiger Arrangements.
Durch ALMAR beabsichtigen wir eine nichtstaatliche Infrastruktur zu errichten und in bestimmten Themenbereichen berechtigte türkische Standpunkte an deutsche Institutionen und Medien zu vermitteln. In diesem Zusammenhang benötigen wir die Ansichten von Akademikern, Wissenschaftlern und Experten, die sich in der Türkei mit türkisch-deutschen Themen beschäftigen.
Auch ein Beratungsangebot an die Bachelor- und Graduiertenstudenten aus Deutschland - aber aus anderen Ländern - mit „Ausländerstatus“ in unserem Lande vorgesehen.
Aus dem Erwähnten gehen dann folgende geplante Aktivitäten von ALMAR hervor:
- Analysen zu gemeinsamen türkisch-deutschen Interessen;
- Türkisch-deutsche politische Beziehungen;
- Türkisch-deutsche Wirtschaftsbeziehungen;
- Türkisch-deutsche sozio-kulturellen Beziehungen;
- Forschungen über die gemeinsame Geschichte beider Länder;
- Deutschlands Politik über die „Türkenwelt“;
- Deutschlands Politik im Nahen Osten;
- Deutsche Balkanpolitik;
- Soziale, politische und wirtschaftliche Entwicklungen in Deutschland;
- Aktuelle Ereignisse in Deutschland;
- Entwicklungen in den deutsch-europäischen und Deutschland-NATO-Beziehungen;
- Mögliche türkisch-deutsche Zusammenarbeit im Bereich der Bildung;
- Türkisch-deutsche Sicherheitsthemen.